Jak vybrat barvy do dětského pokoje

Barevné království vašich dětí

Pokud je to jenom trochu možné, mělo by mít každé dítě svůj vlastní pokojíček – prostor, kde se bude cítit dobře a který bude jen a jen jeho. Design dětského pokoje má svá specifika, která by se měla dodržovat, nicméně je vždy potřeba jej přizpůsobit jeho konkrétnímu obyvateli. Pomůžeme vám, aby se vaše dítě cítilo ve svém pokoji opravdu jako v ráji.

Stěny dětského pokoje

Jsou jedním z nejdůležitějších prvků interiérového designu. Měly by v dítěti probouzet kreativitu a zájem, ale zároveň by ho neměly rušit při usínání a odpočinku. Doby bílých stěn jsou dávno pasé – dopřejte vašim ratolestem pokoj naplněný barvami, ze kterého bude sálat pozitivní a hravá energie.

barevné pastelky
dekorace do dětského pokoje

Trocha barevné psychologie

Věděli jste, že barvy mají ohromný vliv na lidskou psychiku? Náladu nám dokáže ovlivnit naše oblečení, stejně jako prostředí, ve kterém se pohybujeme. A jelikož jsou děti většinou mnohem citlivější a vnímavější než dospělí, je potřeba dát si na výběru barvy do dětského pokoje skutečně záležet. Podívejte se s námi, jak dokáže která barva ovlivnit naše pocity:

Oranžová – působí teplým, hřejivým dojmem. Dodává energii a povzbuzuje chuť k jídlu. Pokud se líbí i vašim dětem, mohla by být volbou číslo jedna na stěny jejich pokojíčku. Myslete však také na to, že oranžová barva opticky zmenšuje prostor.

Žlutá – je barvou radosti a hřejivých slunečních paprsků. Podobně jako oranžová stimuluje chuť k jídlu a povzbuzuje ke komunikaci. Nedoporučuje se pouze do pokojů úplně malých dětí, které prý ve žlutých místnostech častěji pláčou.

 

Zelená – uklidňuje unavené oči (proto bývají často i školní tabule zelené) a obecně zklidňuje roztěkanou mysl. Je proto ideální pro děti s poruchami učení. Při výběru odstínu zelené myslete na to, že tmavší tóny budou prostor opticky zmenšovat. Vyvarujte se také nevýrazné „nemocniční“ zelené, aby si vaše dítě nepřipadalo jako na operačním sále.

Modrá – zklidňuje a uvolňuje. Je proto skvělou volbou pro hyperaktivní děti a děti s poruchami koncentrace. V pokoji by však měla být umístěna do spíše světlejšího místa, jelikož jinak by mohla vyvolávat pocit chladu. Opatrně by se měla používat také v místnostech dětí melancholických a se sklony ke smutku – na ty by totiž mohla modrá barva mít i negativní vliv.

Fialová – v sobě kombinuje protichůdné vlivy modré a červené. Měli byste ji tedy do dětských pokojů umisťovat obzvláště s rozmyslem – mohla by totiž působit rušivě, zvláště při usínání. Velmi hezký efekt tvoří v kombinaci se žlutými tóny.

Růžová – zmírňuje agresivitu a působí něžně. Jde o jedinou barvu, která je téměř výhradně spojována s dívčím pohlavím. Ruku na srdce, jen těžko najdeme chlapce jakéhokoli věku, který by si přál růžově vymalovaný pokoj. Růžová působí dobře spíše na menších plochách a v detailu, přílišné množství růžové by mohlo působit infantilně a vyvolávat přecitlivělost.

dětský pokoj pro kluka
plyšový medvídek v dětském pokoji

 

Hnědá – nebývá u dětí zrovna na prvních příčkách hitparády oblíbenosti, proto není moc pravděpodobné, že by si jí dítě vybralo jako dominantní barvu svého pokoje. Nicméně, hnědá barva uklidňuje a dodává pocit jistoty a bezpečí. Je proto dobré ji částečně zachovat třeba na nábytku.

Bílá – je neutrální barvou, kterou můžete v podstatě použít kdekoli. V dětském pokoji by ale mohla působit trochu fádně a sterilně. Dobře ale doplní výrazně barevné motivy na stěnách.

Šedá – podobně jako hnědá nebývá u dětí zrovna ve velké oblibě. Navíc působí poněkud skličujícím dojmem a ubírá energii i chuť do života. Rozhodně ji tedy nedoporučujeme na větší plochy.

Černá – je opět neutrální barvou, kterou ale na rozdíl od bílé nelze používat bez rozmyslu. Rozhodně se nedoporučuje na velké plochy, můžete ji však použít na zvýraznění některých detailů, například u konkrétních motivů, namalovaných na zdi.

Slovo závěrem

Pokud sami nemáte skutečně jasnou představu o výsledku, je vždy lepší kontaktovat odborníky. Rádi si s vámi (i vašim dítětem) sedneme a společně vymyslíme ideální řešení, které pro vás také zrealizujeme. Vy budete mít o starost méně a můžete si být jistí, že po nás zůstane jen profesionálně odvedená práce – pokoj, kde bude vaše dítě šťastné.

Recenze / Co na to klienti

" Jsem velice spokojena. Velmi milé jednání a skutečně pečlivě odvedena práce. Je vidět, že to kluky baví. Příště si je opět zavolám. Ještě toho budu mít dost. "

Simona, Průhonice

" S výsledkem malování a tapetování jsem byla naprosto spokojená. Výborná a příjemná komunikace, precizně odvedená práce. Maximální spokojenost. "

Milena, Světice

" Tuto firmu mohu jedině doporučit. Rychlé, vstřícné jednání, doporučení nejvhodnějších materiálů a barev včetně návrhu kreativních řešení. To vše za dojednanou cenu a v kratším termínu než bylo původně odhadnuto. Nikde nevznikl žádný problém. "

Petra, Praha

" Nejdříve jsem chtěl jen kombinaci výmalby s tapetou, ale právě kluci z Twinart mě přesvědčili, že s antická zemina dodá stěně našeho obývacího pokoje ten správný ráz. S pojmem luxusními povrchy jsem se tehdy setkal poprvé a s výsledkem jsem velmi spokojen. Firmě Twinart přeji hodně úspěchů! "

Marek, Praha

" Tým Twinart odvedl opravdu profesionální práci od samotné konzultace, přípravy, provedení výmalby a závěrečného úklidu. Pečlivější být už nemohli :) "

Adriana, Praha

" Se službami firmy Twinart jsem byla nadmíru spokojena. Vymalování dětského pokoje předčilo všechna má očekávání. Určitě vřele doporučuji všem! "

Martina, Liberec

Kontakt Kde nás najdete

Mobilní telefon
+420 737 409 000
Kontaktní email
twinart@email.cz
Twinart s.r.o.
Arbesovo náměstí 11
150 00 Praha – Smíchov

 
Sledujte nás

nejremeslnici-certifikat